2CV

Deux Chevaux 2CV

Wie kent deze auto niet? Het heerlijke “lelijke eendje” zoals de 2CV ook wel wordt genoemd. In de jaren 70 niet weg te denken uit het straatbeeld. Je hoorde deze auto al van ver aankomen!

Het autootje met de bolle motorkap en bolle dak. Het bolle dak is een belangrijk kenmerk voor de 2CV. Want je hebt ook een Dyane, die heeft alleen een plat dak maar is verder precies het zelfde. De Dyane is een luxe uitvoering.

Een stukje geschiedenis:

Autofabrikant Citroën besloot in 1935 een auto te ontwikkelen, die geschikt moest zijn voor het ruige Franse platteland. Nederland was in 1952 het eerste exportland van de 2cv. De wagen werd hier echter slecht verkocht, waarschijnlijk door het uiterlijk. De auto moest hierbij zo comfortabel zijn dat eieren in een mand niet zouden breken, wanneer de auto over een stuk omgeploegd land zou rijden. Overige eisen waren dat de auto vooral zuinig, betrouwbaar en goedkoop moest zijn. Het uiterlijk werd niet belangrijk geacht. Er werd een auto ontwikkeld die aan die eisen voldeed.

Na de oorlog, en na nog een grondige verandering van het oorspronkelijke ontwerp, werd de auto in 1948 aan de pers en publiek voorgesteld. De Franse plattelanders waren enthousiast. Een journalist schijnt het wagentje ’’het lelijke eendje’’ van Citroën te hebben genoemd. En sindsdien is die term blijven hangen.

Tegenwoordig is het hebben van een “eend” een hobby en zijn er speciale bedrijven die nog de onderdelen kunnen leveren.

Er is een speciale site voor de liefhebbers van de 2CV: http://historie.2cv.nl  Nu nog worden er ieder jaar diverse rally’s gereden met de auto en blijft deze in populariteit toenemen. Een stukje nostalgie of gaat men dit autootje steeds meer waarderen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>