Saviezvous

U en Jij

Veel Nederlanders hebben wel eens moeite met de franse etiquette….”vous” (u) of “tu” (jij) ? Wij maken er hier niet zo’n punt van, maar in Frankrijk ligt dat iets anders….De beleefdheidsvorm is nog belangrijk. In principe wordt er altijd “U” (vous) gezegd, zeker tegen iemand die je voor de eerste keer ontmoet. Wél kan dan de voornaam genoemd worden. Iets wat wij hier toch wel raar vinden. In Frankrijk echter heel gewoon. Het initiatief om “jij” te gaan zeggen, moet eigenlijk van de fransman afkomen. Het woord tutoyeren is nu dan ook meteen duidelijk en komt dan ook uit de franse taal.

Ondanks het feit dat de huidige generatie wat gemakkelijker is, is het “vous-en” ook bij hen nog steeds belangrijk; het zit er gewoon in vanuit de opvoeding en ze kijken  raar op als je bij een eerste kennismaking gewoon “tu” zegt…Leer je iemand beter kennen, dan zul je merken dat ook de fransen geleidelijk overgaan op het “tu-en” wat voor ons toch wat gemakkelijker is. Laat het initiatief wél aan hén  over! Een vrij en brutaal optreden is voor de fransen afkeuringswaardig.

Een ander gebruik waar wij aan moeten wennen, maar wat ik zelf heel charmant vind, is de kus op beide wangen….Iedere dag hetzelfde ritueel tussen vrienden en kennissen…Dit gebruik is in Frankrijk heel normaal, maar voor ons weer wennen…Nu is het niet de bedoeling dat je direct aan het kussen slaat met iemand die je niet kent….dan hou je de nodige afstand, begint met aanspreken als “vous” en als je elkaar beter kent of regelmatig tegenkomt dan kun je overstappen op de kussen en “tu”!  Heerlijk toch die charme van de Fransen? Arrangement en France is er gek op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>