Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 04-01-2022    Bron: www.nederlandwereldwijd.nl 

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app
U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Frankrijk gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw coronabewijs QR-code mee.

Inreisbeperkingen
Alle reizigers vanaf 12 jaar zijn verplicht een erewoordverklaring in te vullen en mee te nemen. Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).
Naast deze verklaring moet u een vaccinatie-, herstel- of testbewijs (DCC) laten zien.
Lees aan welke eisen uw coronabewijs moet voldoen:

Eisen aan het vaccinatiebewijs
U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield.
 U bent 28 dagen of langer geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.
U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U bent dan volledig gevaccineerd.
U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje.
Let op: Het gele boekje is niet overal geldig. Print uw QR-code uit en neem deze mee.
Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.

Let op: Bent u meer dan 8 weken geleden gevaccineerd met Janssen? Dan kunt u wel Frankrijk inreizen, maar uw vaccinatiebewijs (DCC) geldt niet meer als toegangsbewijs voor skiplekken, horeca, evenementen, et cetera. Om toegang te krijgen tot deze ruimtes moet u een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien dat niet ouder is dan 24 uur.

Eisen aan het herstelbewijs
U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test. Deze uitslag is minimaal 11 en maximaal 180 dagen geleden afgegeven.
Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen herstelbewijs te laten zien.

Eisen aan het testbewijs
Bent u niet (volledig) gevaccineerd of hersteld van COVID-19? Dan moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname).  
Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Maatregelen in Frankrijk
Bezoek aan winkelcentra, ziekenhuizen, openbaar vervoer, horeca, sportactiviteiten en cultuur
De Franse autoriteiten beslissen begin januari 2022 over het invoeren van een verplicht vaccinatiebewijs. Als dit besluit wordt genomen zal dit bewijs de “passe sanitaire” vervangen. Als dit besluit wordt genomen zal vanaf 15 januari 2022 deze “passe vaccinale” het enige geldige sanitaire toegangsbewijs worden voor alle personen van 12 jaar en ouder. Dit bewijs zal dan nodig zijn voor het bezoeken van winkelcentra, ziekenhuizen, openbaar vervoer, horeca, sportactiviteiten en cultuur. Meer informatie volgt zodra deze bekend wordt gemaakt door de Franse autoriteiten.

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud moeten een coronabewijs laten zien.

Voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is voor mensen van 65 jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als ze de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden hebben gehad.
Alleen een DCC met het coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is geldig. Ook is uw coronabewijs in Frankrijk geldig als u 2 Janssen vaccins heeft gehad (de 2e telt als booster).

Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder.
Als u vanaf deze datum niet aan de voorwaarde van de 3e vaccinatie (boosterprik) voldoet, wordt u als ongevaccineerd gezien en moet u bij ieder bezoek aan restaurant, bioscoop, musea, et cetera een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur is.
Reizigers die een 1e Janssen-vaccin hebben gehad en binnen 8 weken een RNA- boostervaccin hebben gekregen, moeten 7 dagen wachten om de DCC geldig te maken als toegangsbewijs. Zij kunnen wel eerder Frankrijk inreizen.

Reizigers die hersteld zijn van corona en dit in de DCC kunnen bewijzen met een positieve PCR-test die langer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden is afgenomen, kunnen deze DCC als toegangsbewijs gebruiken.  
 
FJ Design