Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 04-08-2021

De kleurcode van Frankrijk is geel. De kleurcode van het eiland Corsica verandert vanaf 28 juli 2021 door het aantal coronabesmettingen van groen naar geel. Lees in het reisadvies wat dit voor u betekent. Let op: bij terugkeer uit geel gebied naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Heenreis naar Frankrijk

U kunt vanuit Nederland naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC), in Frankrijk “pass sanitaire” genoemd, als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
* U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje;
* U heeft minimaal 4 weken geleden (28 dagen geleden) het Janssen-vaccin gekregen. U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje;
* U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.
* U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent aan de hand van een positieve PCR-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.

Als u niet (volledig) bent gevaccineerd moet u een negatieve PCR- of antigeentest hebben die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname). 
Deze voorwaarden gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Terugreis naar Nederland
U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
U hoeft niet in quarantaine. 
Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.
Let op: reist u terug uit een geel gebied in Europa? Dan moet u vanaf 8 augustus 2021 bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien.

Let op: in alle gevallen – dus ook als u voldoet aan een of meer van bovenstaande voorwaarden- moet u bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee u aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften. Dit geldt ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar.
Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands). Zie Nederlandwereldwijd onder Coronavirus

Verblijf op een camping of vakantiepark
Gaat u op vakantie naar een camping of vakantiepark in Frankrijk? Houd rekening met  de volgende zaken:
Bij aankomst/inchecken op een camping of vakantiepark met een zwembad of een zaal voor publieksvoorstellingen zijn gasten vanaf 18 jaar verplicht, onafhankelijk van de verblijfsduur, eenmalig een Coronabewijs, in het Frans "pass sanitaire" (complete vaccinatie, een negatieve PCR- test of negatieve antigeentest minder dan 48 uur oud of certificaat van herstel) te tonen.
Voor het verdere verblijf op de camping of vakantiepark en het gebruik maken van bijvoorbeeld het zwembad of het bezoeken van een voorstelling, hoeft u niet opnieuw de "pass sanitaire" te tonen
Als u van camping of vakantiepark wisselt moet u bij aankomst opnieuw een "pass sanitaire" laten zien.
Vanaf begin augustus wordt de maatregel uitgebreid naar campings en vakantieparken met een restaurant.
Vanaf 30 september 2021 is de "pass sanitaire"  verplicht voor bezoekers vanaf 12 jaar en ouder.
Let op: voor bepaalde activiteiten buiten de camping of het vakantiepark moet u deze zomer ook een "pass sanitaire" kunnen laten zien:
In culturele en recreatieve locaties met meer dan 50 bezoekers.
Vanaf begin augustus 2021: in cafés, restaurants, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en medische- en sociale instellingen.
FJ Design