Culinair

FRANKRIJK IS HEEL WAT MEER DAN ALLEEN BAGUETTES, KAAS EN FOIE GRAS…….

Ieder departement heeft wel zijn eigen specialiteiten….Men neemt een uitgebreid “dejeuner” (lunch) in de namiddag een “gouter”( lichte maaltijd)  en ‘s avonds een royaal diner. De  Fransen eten laat, rond 20.00 uur is al redelijk vroeg! Men tafelt heerlijk door tot in de late uurtjes…..Vaak eindigend met een kaasplankje en brood als dessert. Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas. Vaak vind je bijvoorbeeld de Franse brie terug op zo’n plankje, wat stukjes gorgonzola en camembert, cheddar, emmentaler en nog veel meer verschillende soorten kaas. Aan tafel wordt altijd standaard een  “carafe  d’eau” op tafel gezet….maar niet op de rekening……

De Fransen houden van een aperitief voorafgaande aan de avondmaaltijd. Een heerlijke Pastis, Kir of een lekker glas wijn vergezeld door olijven en andere kleine hapjes…In de wereld van de fijnproevers staat de Ardèche bekend om zijn pure keuken met voortreffelijke streekproducten.  Dit Franse departement heeft ook geweldige wijnen,van exclusief tot eenvoudiger wijn uit de kleine wijndomeinen. In Frankrijk wordt de wijn meer en meer machinaal geoogst wat de smaak niet altijd ten goede komt. Wijnen, van hand geplukte druiven en gerijpt in de vaten, blijft het lekkerste!

Arrangement en France  herinnert zich nog de “vendanges” ( wijnoogsten) in de maand september! Complete feesten waren dit. Vanuit Nederland kon men zich inschrijven voor deze vendanges op diverse Domaines overal in Frankrijk! Slapen in een tent, overdag plukken en ‘s avonds altijd een wijnfeestje! Jongeren over de hele wereld kwamen hier bij elkaar!
Wij Nederlanders zijn gewend aan onze koffie; op ieder moment van de dag…niet de Fransen, alhoewel ze zich inmiddels – zeker in de toeristengebieden – hebben aangepast aan deze gewoonte. Na de maaltijd een petit café is wél een Franse gewoonte.

Bekende Franse gerechten zijn:
Boeuf bourguignon. Favoriet van Arrangement en France! Dit is een vleesgerecht, ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd. Het is rundvlees gestoofd in rode bourgogne wijn, meestal met spekjes, champignons en ui.

De salade niçoise. Oorspronkelijk komt dit gerecht  uit Frankrijk, uit de stad Nice. Deze lekkere combinatie van salade,vis en groenten en ei kennen we in Nederland ook.

Quiche Lorraine is een hele lekkere hartige taart. Traditioneel bestaat de taart uit eieren, room, ham en kaas. Maar hier zijn natuurlijk een hoop variaties op te bedenken!

Paté: een Frans product waarin lever wordt verwerkt. In Nederland kennen we dit ook wel al ‘pastei’. Zowel in Frankrijk als in Nederland wordt dit product vaak als broodbeleg gegeten. Ook wordt het, vooral in Frankrijk, ook nog wel eens gebruikt als voorgerecht.
 
FJ Design