Dordogne (24) is een Frans departement in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dordogne is het op twee na grootste departement van Frankrijk, na Gironde en Landes die allebei in dezelfde regio liggen.

Het departement Dordogne komt vrijwel overeen met de oorspronkelijke provincie Perigord. Hieraan herinneren ook de namen van de vier gebieden waarin de Dordogne wordt opgedeeld:

Perigord Vert (groen) is het noordelijke deel met Nontron als centrale plaats. Het is een ruig en bosrijk gebied, afgewisseld met heide en cultuurlandschap met weinig bevolking.

Perigord Blanc (wit) vormt het noordwestelijke deel. Hier ligt ook Perigueux, de hoofdstad van het departement Dordogne.

Perigord Pourpre (paars) ligt in het zuidwesten met als centrum Bergerac. Het is bekend om de wijngebieden, de streek is vernoemd naar de schil van de druif. Oorspronkelijk vormden witte wijnen de hoofdmoot, bijvoorbeeld de beroemde dessertwijn van Chateau Monbazillac, tegenwoordig zijn er vooral ook vele mooie rode wijnen.

Perigord Noir (zwart), met Sarlat als belangrijkste plaats, vormt het oostelijke deel van het departement. De vele bossen met veel steeneiken met een dicht en donker blad hebben gezorgd voor de naamgeving “noir”. Dit deel is het toeristisch hart van de regio met tal van bezienswaardigheden.

De Dordogne staat bekend om zijn culinaire gerechten. De kastanjes en de truffels zijn typisch voor dit gebied. Dat is ook de reden dat ik graag de Dordogne in de herfst bezoek!
FJ Design